This spicy and yummy chicken fry is quite popular in payyoli,a place situated in the North Malabar coast of Kerala .Now this has become my signature dish ;)
This chicken fry is prepared without adding garlic.I got this recipe from Asianet’s cookery show “Foodpath” hosted by Raj kalesh.This goes great with Chappathi/Kerala Porotta/Rice as a side dish.
Chicken-1/2 kg
Kashmiri chilly -4 tbsp
Vinegar-1tsp
Garam Masala-1tsp
Turmeric Powder-1/4tsp
Green chilly-3 slits
Ginger-big piece(crushed)
Curry leaves-2 spring
Grated Coconut-1/2 cup
Salt
Oil(for frying)
1.Mix chicken pieces with vinegar ,crushed ginger and salt for 15 minutes in refrigerator
2.Make a fine paste of chilly ,turmeric powder and garam masala +salt
3.After 15 minutes marinate chicken with 3/4 of the masala paste and keep aside for another 15
minutes or more
4.Add the rest of the masala paste,to the grated coconut and mix well & Keep it aside
5.Heat oil in a pan ,deep fry the chicken pieces.(low flame)
6.When the chicken is 3/4 th done add the masala coconut mix to the chicken followed by curry
leaves and green chillies,fry it til cocnut changed 2 goldn color
7.Drain well and transfer in to a kitchen tissue first and then to the serving plate .
Malayalam recipe:-
കോഴി-1/2kg
പിരിയാന് മുളക് പോടീ-4tbpsn
മഞ്ഞള് പോടീ-1/4tespn
ഗരം മസാല-1tespn
വിനാഗിരി-1tespn
ഉപ്പു-ആവശ്യത്തിനു
ഇഞ്ചി-ഒരു വലിയ കഷ്ണം
തേങ്ങ ചിരകിയത് -1/4c
പച്ചമുളക് കീറിയത്-3no
കറിവേപ്പില - 2 തണ്ട്
എണ്ണ-വറുക്കാന് ആവശ്യത്തിനു
1 കോഴി യില് ഇഞ്ചി ചതച്ചതും,വിനാഗിരിയും ,ഉപ്പും ചെറുത്
പുരട്ടി 15 മിനിറ്റ് ഫ്രിട്ഗില് വെക്കുക
2 മുളക് പൊടിയും,മഞ്ഞള് പൊടിയും,ഗരം മസാലയും ,കുറച്ച വെള്ളം
ചേര്ത്ത് പേസ്റ്റ് രൂപത്തില് ആകി മാറി വെക്കുക
3 15 മിനിറ്റ് നു ശേഷം ഈ പേസ്റ്റ് -ഇല് നിന്നും മുക്കാല് ഭാഗം എടുത്തു
കോഴിയില് തേച് പ്ടിപിച്ചു വീണ്ടും മിനിറ്റ് മാറ്റി വെയ്കുക
4 ബാകിയുള്ള മസാല പേസ്റ്റ് തേങ്ങയുമായി ഇളകി മാറ്റി വെക്കുക
5 ഒരു പാനില് എണ്ണ ഒഴിച്ച് ,ചൂടായാല്,ചിക്കന് ഇട്ടു വറുക്കുക
6 ചിക്കന് മുക്കാല് വേവ് ആയാല് മാറ്റ
വെച്ചിര്കുന,തേങ്ങ ,കരിയാപില ,പച്ചമുളക് ഇടുക
7 തേങ്ങ സ്വര്ണ നിറം ആകുമ്പോള് എടുക്കാം
സ്വാദിഷ്ടമായ പയ്യോളി ചിക്കന് തയാര് !
This chicken fry is prepared without adding garlic.I got this recipe from Asianet’s cookery show “Foodpath” hosted by Raj kalesh.This goes great with Chappathi/Kerala Porotta/Rice as a side dish.
Chicken-1/2 kg
Kashmiri chilly -4 tbsp
Vinegar-1tsp
Garam Masala-1tsp
Turmeric Powder-1/4tsp
Green chilly-3 slits
Ginger-big piece(crushed)
Curry leaves-2 spring
Grated Coconut-1/2 cup
Salt
Oil(for frying)
1.Mix chicken pieces with vinegar ,crushed ginger and salt for 15 minutes in refrigerator
2.Make a fine paste of chilly ,turmeric powder and garam masala +salt
3.After 15 minutes marinate chicken with 3/4 of the masala paste and keep aside for another 15
minutes or more
4.Add the rest of the masala paste,to the grated coconut and mix well & Keep it aside
5.Heat oil in a pan ,deep fry the chicken pieces.(low flame)
6.When the chicken is 3/4 th done add the masala coconut mix to the chicken followed by curry
leaves and green chillies,fry it til cocnut changed 2 goldn color
7.Drain well and transfer in to a kitchen tissue first and then to the serving plate .
Malayalam recipe:-
കോഴി-1/2kg
പിരിയാന് മുളക് പോടീ-4tbpsn
മഞ്ഞള് പോടീ-1/4tespn
ഗരം മസാല-1tespn
വിനാഗിരി-1tespn
ഉപ്പു-ആവശ്യത്തിനു
ഇഞ്ചി-ഒരു വലിയ കഷ്ണം
തേങ്ങ ചിരകിയത് -1/4c
പച്ചമുളക് കീറിയത്-3no
കറിവേപ്പില - 2 തണ്ട്
എണ്ണ-വറുക്കാന് ആവശ്യത്തിനു
1 കോഴി യില് ഇഞ്ചി ചതച്ചതും,വിനാഗിരിയും ,ഉപ്പും ചെറുത്
പുരട്ടി 15 മിനിറ്റ് ഫ്രിട്ഗില് വെക്കുക
2 മുളക് പൊടിയും,മഞ്ഞള് പൊടിയും,ഗരം മസാലയും ,കുറച്ച വെള്ളം
ചേര്ത്ത് പേസ്റ്റ് രൂപത്തില് ആകി മാറി വെക്കുക
3 15 മിനിറ്റ് നു ശേഷം ഈ പേസ്റ്റ് -ഇല് നിന്നും മുക്കാല് ഭാഗം എടുത്തു
കോഴിയില് തേച് പ്ടിപിച്ചു വീണ്ടും മിനിറ്റ് മാറ്റി വെയ്കുക
4 ബാകിയുള്ള മസാല പേസ്റ്റ് തേങ്ങയുമായി ഇളകി മാറ്റി വെക്കുക
5 ഒരു പാനില് എണ്ണ ഒഴിച്ച് ,ചൂടായാല്,ചിക്കന് ഇട്ടു വറുക്കുക
6 ചിക്കന് മുക്കാല് വേവ് ആയാല് മാറ്റ
വെച്ചിര്കുന,തേങ്ങ ,കരിയാപില ,പച്ചമുളക് ഇടുക
7 തേങ്ങ സ്വര്ണ നിറം ആകുമ്പോള് എടുക്കാം
സ്വാദിഷ്ടമായ പയ്യോളി ചിക്കന് തയാര് !
GOOD POST
ReplyDeleteThankyouu chechhiseee :)
Deletegood one....
DeleteThankyou Amanta
Delete